Jan-Willem Kloosterboer is senior verkoopmanager bij Ter Steege Bouw Vastgoed. Hij is verantwoordelijk voor een succesvolle verkoop van de projecten. Ook bij Waaranders Wonen!
“In een vroeg stadium kijk ik samen met Dick Koster (geestesvader Waaranders) en ons team naar de opgave. Wat voor soort Waaranders-buurt past hier? Voor welke mensen doen we dat en hoe zorgen we ervoor dat we mensen vinden die zich verbonden voelen met het concept?” legt Jan-Willem uit.
Hij vervolgt. “Het leuke is dat we niet eerst een doelgroep bepalen, maar dat de doelgroep zich vormt in de tijd. We beginnen met een campagne waarin we vertellen dat we een Waaranders-buurt gaan maken en wat dat op hoofdlijnen inhoudt. Als mensen zich inschrijven, beginnen we het gesprek. Met een woonenquête achterhalen we hoe deze mensen willen wonen, wat voor type huis ze zoeken en waar ze behoefte aan hebben in gemeenschappelijke zin. Als we daar meer duidelijkheid over hebben, gaan we de plannen uitwerken en voor de doelgroepen die we zien huizen ontwikkelen.”
Een mooi voorbeeld is Hugo’s tuin in Heerhugowaard. Daar waren 700 belangstellenden voor 108 huizen. Na verloop van tijd werd het belangstellendenbestand kleiner, maar waren de mensen die overbleven wel potentiële kopers. Bij de inschrijving vroeg het Waaranders-team de potentiële kopers een motivatiebrief te schrijven. Op basis daarvan werd een selectie gemaakt. Alleen diegenen die echt aansloten bij het Waaranders-concept kregen een woning toegewezen. Jan-Willem: “Dat was ontzettend mooi om te doen én goed gelukt. Het zal vast zo zijn dat de verhalen soms zijn aangedikt, maar zeker 90% zijn echt mensen die de gedachte achter Waaranders Wonen omarmen.”
“Als we de grond in eigendom hebben, kunnen we vaak zelf de toewijzingscriteria vaststellen. Voor de gemeente werkt dit prettig. Zij hebben bijvoorbeeld vaak de wens om inwoners van de gemeente voorrang te geven of juist de focus te leggen op ouderen en starters. Dat kunnen we dan doen. Ook in concept is Waaranders Wonen niet in beton gegoten. Er is altijd een aantal elementen waaraan het plan moet voldoen, maar hoe de buurt eruit komt te zien, is steeds weer anders.”
Op dit moment staan ontwikkelaars en gemeenten voor de uitdaging om versneld woningen te bouwen. Die woningen moeten ook nog eens betaalbaar zijn én er is een uitgesproken wens om diverse buurten te maken die voor elk wat wils bieden. Want de maatschappij verandert. Alles moet sneller en is onpersoonlijker. Veel mensen voelen zich daar prima bij. Maar zeker niet iedereen. Een grote groep mensen is op zoek naar gezelligheid en sociale contacten.
Waaranders Wonen geeft antwoord op deze belangen en behoeften. Niet alleen door buurten met grondgebonden woningen te ontwikkelen. De scope wordt breder. Het team kijk ook naar binnenstedelijke ontwikkelmogelijkheden. Jan-Willem geeft aan dat daar ontzettend veel kansen liggen om het concept uit te rollen.
“Een bestaand kantoorgebouw met daaromheen voldoende ruimte voor een gezamenlijke moestuin en buurtschuur kan prima getransformeerd worden tot Waaranders Wonen-‘buurt’. In het gebouw kunnen we het woningaanbod afstemmen op een heel gemixte samenstelling. Die ‘tuin’ kan trouwens ook prima op het dak zijn. Dat zie je in het buitenland ook steeds vaker. Wat een kans om ruimte optimaal te benutten en allerlei verschillende mensen samen te brengen. Ik besprak het vanochtend met Dick en hij werd gelijk helemaal enthousiast.”
Het is duidelijk. Dit wordt vervolgd! Als je niets wilt missen, schrijf je dan in als belangstellende. Als er weer een nieuwe Waaranders-buurt komt, hoor je het als eerste.