In een Waaranders-buurtschap kijk je naar elkaar om

- 01 september 2022

Ter Steege Bouw Vastgoed uit Apeldoorn is gestart met de bouw van Hugo’s tuin. Hugo’s tuin is niet zomaar een nieuwbouwplan met een gevarieerd, duurzaam woningaanbod, het is een wijk waar het Waaranders-concept achter schuilgaat. Waaranders is een beproefd woonconcept van Cittanova en Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn.  

 

Het Waaranders-concept staat voor buurtschappen met een diverse bewonerssamenstelling door de variatie in typen woningen, de uiteenlopende prijzen én de gezamenlijke voorzieningen. Gezinnen, singles, koppels en mensen op leeftijd, met een beperking of zorgbehoefte wonen ongedwongen samen en kijken naar elkaar om. In een Waaranders-buurtschap zijn plekken, zoals een tuin, parkje of dierenweide, een huiskamer of buurtschuur waar je elkaar spontaan of gepland ontmoet.  

Inmiddels zijn er 2 Waaranders-projecten: De Kastanjetuin in Zwolle en Hugo’s tuin in Heerhugowaard. De 50 en 136 woningen waren in recordtijd verkocht/verhuurd en dat is niet alleen te danken aan de prangende vraag naar woningen. Het concept spreekt aan, blijkt als we Hetty spreken die in Hugo’s tuin een levensloopbestendige woning kocht.  

 

Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld 

“We woonden hiervoor 2 jaar in een appartement. Nog nooit heb ik me zo eenzaam gevoeld. Dus gingen we op zoek naar een ander huis met bad- en slaapkamer op de begane grond. De meeste nieuwbouwontwikkelingen spraken ons niet aan. Zo groots en onpersoonlijk. Toen ik Hugo’s tuin op social media voorbij zag komen, had ik gelijk zoiets van: dit is het!” 

Enthousiast vertelt toekomstig bewoner Hetty wat het Waaranders-concept voor haar betekent. “De mix van mensen die hier komt wonen door het gevarieerde woningaanbod en de gezamenlijke voorzieningen spreekt me enorm aan. Hier ga je wonen als je van de gezelligheid en het sociale karakter houdt. Ik vind het belangrijk dat je niets móet; je mag mee tuinieren in de boomgaard of de moestuin en je kunt buren helpen als het nodig is. Ik ben zelf fysiek niet fit, maar vind het wel leuk om op andere manieren een bijdrage te leveren aan het buurtgevoel.”  

 

Even proeven aan de toekomst 

“Tijdens het feestelijke startbouw-moment heb ik al buren ontmoet en je ziet dat iedereen een beetje uit hetzelfde hout gesneden is. ‘Oh, je hebt een kat? Wat leuk, wij ook. Misschien kunnen we tijdens vakanties een oogje bij elkaar in het zeil houden.’ Dat soort gesprekken vonden er plaats en dat gaf me een heel goed gevoel. Ik kan niet wachten om hier te wonen.” 

 

Soortgelijk concept in Noorwegen 

Christien en Auke van der Heide bevestigen wat Hetty vertelt. “Ook wij woonden even in een appartement waar we de sociale contacten heel erg misten. Zodoende gingen we op zoek naar een andere woning. We keken op internet naar nieuwbouw in Heerhugowaard. Hugo’s tuin sprong er voor ons direct uit. We kennen het concept van onze dochter die in Noorwegen woont. Over het samen doen en delen is ze altijd heel enthousiast en dat idee spreekt ons ook erg aan.  

We hebben een sociale koopwoning gekocht. Het Langhuis heeft 2 slaapkamers onder de schuine kap. Groot genoeg voor ons en weinig onderhoud doordat alles nieuw is en gebouwd wordt met duurzame materialen. We hebben onze buren al ontmoet tijdens het startbouw-feestje, dat klikte erg goed. We kijken ernaar uit om van betekenis te zijn in onze nieuwe buurt.” 

 

Ik wil graag helpen 

Auke: “ik moet nog 2 jaar tot mijn pensioen, maar stilzitten ga ik zeker niet. Ik wil mijn handen in de tuin en buurtschuur uit de mouwen steken.” Christien kijkt er vooral naar uit om met buren gezellig koffie te drinken, hobby’s te delen en er simpelweg voor elkaar te zijn. Samen: “Doordat je je ‘eigenaar’ voelt van je buurt voel je je veel meer betrokken en daardoor zijn we ervan overtuigd dat het zo mooi is en blijft als nu op de plaatjes te zien is. Daar zorg je met elkaar voor.”